Ja pamazām sāk gribēties šo zupu, rudens ir klāt. Jo skābētu kāpostu zupa mūsu –  latviešu gēnā ir viena no rudens un ziemas garšām. Katrā mājā vārīta mazliet citādi, tomēr pamata sastāvdaļas – trekna cūkgaļa, skābi kāposti un kartupeļi – ir nemainīgas.
Septembris ir pirmais rudens mēnesis, tādēļ lai top šī gardā, aromātiskā un latviskā zupa.

SASTĀVDAĻAS:

  • 1 paciņa Ezerkauliņi skābētu kāpostu ar burkāniem
  • 1 kg kartupeļu
  • ½ kg karsti kūpinātas cūkgaļas (čingulis, ribiņas, cauraudzis)
  • 1 sīpols
  • 2–3 zariņi pētersīļu
  • 10 veseli melno piparu graudi
  • 2 lauru lapas
  • Sāls un cukurs pēc garšas

PAGATAVOŠANA:

  1. Katlā liek gaļu un kāpostus. Pievieno lauru lapas, 1 ēdamkaroti sāls, sīpolu ar visu mizu, graudu piparus un pētersīļus.
  2. Pievieno apmēram 3 litrus ūdens, un liek vārīties 2 stundas.
  3. Atsevišķā katliņā novāra kartupeļus. Ja tos vārīs kopā ar zupu, tie nekad nepaliks mīksti, jo kāpostu skābums to neļaus.
  4. Pirms pasniegšanas zupu pagaršo un noregulē garšu ar sāli un cukuru.
  5. Pirms pasniegšanas gaļu izņem, sagriež gabaliņos, atbrīvo no kauliem un liek atpakaļ katlā.
  6. Pasniedzot zupu, atsevišķā šķīvītī liek kartupeļus tā, lai katrs ēdājs pats var pievienot tos zupai, cik vēlas.