Ja pamazām sāk gribēties šo zupu, rudens ir klāt. Jo skābētu kāpostu zupa mūsu – latviešu gēnā ir viena no rudens un ziemas garšām. Katrā mājā vārīta mazliet citādi, tomēr pamata sastāvdaļas – trekna cūkgaļa, skābi kāposti un kartupeļi – ir nemainīgas.
Septembris ir pirmais rudens mēnesis, tādēļ lai top šī gardā, aromātiskā un latviskā zupa.
SASTĀVDAĻAS:
- 1 paciņa Ezerkauliņi skābētu kāpostu ar burkāniem
- 1 kg kartupeļu
- ½ kg karsti kūpinātas cūkgaļas (čingulis, ribiņas, cauraudzis)
- 1 sīpols
- 2–3 zariņi pētersīļu
- 10 veseli melno piparu graudi
- 2 lauru lapas
- Sāls un cukurs pēc garšas
PAGATAVOŠANA:
- Katlā liek gaļu un kāpostus. Pievieno lauru lapas, 1 ēdamkaroti sāls, sīpolu ar visu mizu, graudu piparus un pētersīļus.
- Pievieno apmēram 3 litrus ūdens, un liek vārīties 2 stundas.
- Atsevišķā katliņā novāra kartupeļus. Ja tos vārīs kopā ar zupu, tie nekad nepaliks mīksti, jo kāpostu skābums to neļaus.
- Pirms pasniegšanas zupu pagaršo un noregulē garšu ar sāli un cukuru.
- Pirms pasniegšanas gaļu izņem, sagriež gabaliņos, atbrīvo no kauliem un liek atpakaļ katlā.
- Pasniedzot zupu, atsevišķā šķīvītī liek kartupeļus tā, lai katrs ēdājs pats var pievienot tos zupai, cik vēlas.