Humoss ir veselīga pastēte, garšīgs smēriņš, varbūt pat tāds kā sviestiņš. Mūsu – latviešu garšas kārpiņām pie tā ir jāpierod, jo turku zirņi nav mūsu platuma grādu garša un arī humosam raksturīgā garša, ko piešķir kumīns un sezama eļļa, ne tik.
Tādēļ ierosinām sākt šo ēdienu iemīlēt pakāpeniski, tam pievienojot tik latviskās bietes. Biešu humosam ir burvīga krāsa un saldums no mūsu pašu zemē audzētā dārzeņa – bietes.
SASTĀVDAĻAS:
- 400 g konservētu turku zirņu
- 400 g Ezerkauliņi vārīto biešu (1 iepakojums)
- 2 ķiploku daiviņas
- ½ tējkarotes kumīna vai latvisko ķimeņu
- ½ tējkarotes Kajennas piparu vai čili
- 1 ēdamkarote tahini pastas
- 2 ēdamkarotes sezama eļļas (var aizvietot ar olīveļļu)
- 1 citrons
- sāls pēc garšas
- 2 avokado (pasniegšanai)
- 1 čabata vai ½ rupjmaizes klaipiņa pasniegšanai
PAGATAVOŠANA:
- Blendera traukā liek turku zirņus, bietes, ķiplokus, garšvielas, tahini pastu un eļļu, piespiež sulu vispirms no puses citrona, un sablendē visu kopā viendabīgā masā.
- Noregulē garšu ar sāli un, ja nepieciešams, vēl citronu sulu.
- Avokado nomizo, izņem kauliņu un sagriež šķēlītēs.
- Maizīti sagriež šķēlēs, apslaka ar olīveļļu un krāsnī nedaudz apgrauzdē.
- Humosu pasniedz, ar to bagātīgi apziežot maizīti un virsū izkārtojot avokado šķēlītes. Tas garšos lieliski arī kā mērce svaigiem vai grilētiem dārzeņiem.